Apa karektor utama wanita yang berniaga dari rumah?

Saban hari semakin ramai wanita memulakan perniagaan kecil- kecilan dari rumah. Antara pilihan yang popular ialah menjual makanan, pakaian, barangan kraf, menjadi pengedar produk syarikat lain, atau menjadi ejen kepada jenama – jenama orang lain. Jika dilihat trend perniagaan online, boleh dianggap sesiapa sahaja boleh memulakan apa- apa perniagaan mereka di rumah, samada suri rumah sepenuh masa, ataupun secara sambilan bagi wanita yang berkerjaya.

PY BLOG POST-2

Namun begitu, ramai yang boleh bermula, tetapi ramai juga yang berhenti separuh jalan dan tidak berjaya. Karektor utama wanita yang berniaga dari rumah ini banyak akan mempengaruhi hala tuju perniagaannya dan juga sejauh mana wanita itu akan bertahan.

1- Boleh buat keputusan sendiri 
Setiap hari kita akan berhadapan dengan pelbagai perkara yang memerlukan kita membuat keputusan. Bukan saja perlu buat keputusan, tapi keputusan mesti dilakukan dengan tepat dan cepat. Memandangkan kita berurusan dengan ramai orang, dan kita tidak ada majikan atau orang atasan, segala keputusan perlu dibuat sendiri. Kegagalan untuk buat keputusan dengan cepat, mungkin akan menyebabkan kita kehilangan pelanggan dan peluang- peluang bisnes setiap hari. Selain mampu membuat keputusan sendiri, kita juga harus berani menanggung kesan akibat daripada keputusan yang kita buat itu. Untuk belajar buat keputusan sendiri, kita mesti :

  • Bersedia untuk belajar dari kesilapan
  • Tidak malu untuk bertanya dengan orang yang lebih arif
  • Berani untuk redah, belajar sambil buat
  • Elakkan sikap bertangguh (kerana takut untuk buat keputusan)

2- Yakin diri
Bisnes dari rumah biasanya bermula kecil- kecilan, dan kita hanya ada seorang saja team member iaitu DIRI SENDIRI! Mahu tidak mahu, kita mesti belajar untuk meningkatkan keyakinan diri setiap hari. Cabaran bisnes tidak akan surut, dan tanpa keyakinan diri yang tinggi, kita akan mudah hilang semangat dan putus asa. Bagi bisnes yang dijalankan secara online, keyakinan diri kita sangat mudah digugat dengan kemunculan pelbagai produk lain dengan gaya pemasaran yang lebih canggih daripada yang kita ada. Keyakinan diri boleh dipertingkatkan dengan:

  • Melaburkan masa dan wang untuk belajar ilmu- ilmu baru,
  • Keluar bergaul dengan rakan- rakan bisnes di dalam bidang yang sama,
  • Merujuk kepada mentor
  • Minta sokongan daripada orang yang terdekat dengan kita

3- Bermotivasi tinggi (tanpa perlu dimotivasi dek orang lain)
Kalau sudah ada bisnes sendiri, dah boleh buat keputusan sendiri dan yakin dengan diri, kita mesti boleh memotivasikan diri sendiri. Sikap “seperti pahat dengan penukul” adalah musuh utama kepada mereka yang berniaga dari rumah. Tidak ada bos yang akan marah kita, tidak ada majikan yang akan potong gaji kita, tetapi disebabkan tidak ada sesiapa inilah, kita mudah hilang fokus dan hilang semangat untuk bergerak. Untuk sentiasa bermotivasi dalam urusan bisnes harian, kita boleh:

  • Amalkan bangun lebih awal daripada biasa setiap hari
  • Buat to-do-list setiap hari, jadikan ia sebagai penanda aras produktiviti harian
  • Buat jadual harian yang fleksibel (fokus ikut kepentingan/ prioritize)
  • Banyakkan membaca tentang ilmu berkaitan bisnes kita

4- Bijak merancang 
Walau sekecil mana pun bisnes kita di rumah, kita wajib bijak merancang. Perancangan mestilah merangkumi rancangan harian, mingguan, bulanan dan malah mesti belajar untuk membina roadmap 1-5 tahun ke hadapan. Jangan fikir, “Alah, aku jual kuih je, nak buat apa roadmap semua ni”. Ini adalah pemikiran yang salah, dan membuatkan anda mudah untuk melakukan kerja yang sia- sia dan tidak berfaedah kepada bisnes anda. Perancangan yang baik setiap hari akan mengelakkan anda burn out, kerana pada masa yang sama anda mesti menguruskan rumahtanggan dan keluarga. Cara mudah untuk merancang ialah:

  • Mesti tahu berapa jam sehari anda mesti gunakan untuk bisnes
  • Mesti ada matlamat jangka pendek dan jangka panjang untuk bisnes
  • Buat refleksi diri setiap hari tentang cara anda menggunakan masa untuk bisnes
  • Belajar untuk guna masa secara efisyen setiap hari

Samada kita telah pun bermula dengan bisnes di rumah ataupun masih bercadang- cadang untuk memulakan bisnes di rumah, 4 karektor ini mestilah digarap di dalam diri kita, dan diperbaiki dari masa ke masa. Jangan risau jika karektor ini belum lagi sempurna, kerana perjalanan bisnes sememangnya satu proses pembelajaran yang berterusan. Kuatkan semangat dan lakukan yang terbaik!

Ciri- ciri bisnes part time yang berbaloi

Tren memiliki bisnes part time kini bukan lagi sekadar mencari pendapatan tambahan, malah boleh menjana keuntungan yang sangat lumayan. Malah, bisnes part time mempunyai risiko yang rendah berbanding memulakan bisnes secara sepenuh masa, dan yang paling penting, tiada kebimbangan kehilangan pendapatan sekiranya bisnes yang dicuba tidak menjadi.

Walaupun risikonya rendah, ia tidak bermakna kita tidak perlu berhati- hati memilih jenis bisnes yang mahu dimulakan. Bisnes part time mestilah berbaloi supaya masa dan tenaga yang kita salurkan tidak menjadi sia- sia.

5 ciri bisnes berbaloi

1- Bisnes modal rendah
Sebenarnya terdapat banyak pilihan bisnes secara part time dengan modal yang rendah, serendah kurang daripada RM100. Peluang seperti ini biasanya terdapat pada bisnes sebagai pengedar produk dan ejen dropship. Elakkan daripada mengeluar produk sendiri yang memerlukan modal permulaan dan kos pemasaran yang tinggi.

2- Bisnes yang fleksibel
Cara bisnes yang fleksibel bermakna ia tidak mengganggu waktu bekerja kita yang biasa. Kita boleh melakukan bisnes part time selepas waktu kerja, dan juga di rumah. Selain waktu, perlu diambil kira gaya pemasaran yang fleksibel seperti menggunakan kaedah online, yang tidak memerlukan kita berada di tempat- tempat tertentu untuk mendapatkan pelanggan. Ada yang mengupah orang lain menguruskan bisnes part time, tetapi ini bermakna terdapat implikasi kos yang dikeluarkan untuk membayar gaji pekerja.

3- Bisnes ada mentor
Untuk bermula, pastikan bisnes part time tersebut mempunyai mentor yang mudah untuk kita hubungi dan berupaya mengajar kita selok belok bisnes tersebut. Walaupun bisnes secara part time sahaja, ia tidak bermakna kita tidak perlu belajar dengan orang lain yang terlebih dahulu melakukannya. Biasanya mentor juga bermula secara part time, jadi dia lebih memahami cabaran yang perlu dilalui dan cara- cara mengatasi cabaran- cabaran tersebut.

4- Bisnes tak ganggu masa keluarga
Antara yang menjadi kerisauan ramai orang untuk mula bisnes secara part time ialah risau mengganggu waktu bersama keluarga. Ada bisnes part time yang memerlukan kita keluar rumah pada waktu malam, atau setiap hujung minggu. Namun begitu terdapat banyak peluang bisnes part time yang boleh dilakukan dengan mudah di rumah sahaja. Pilihlah jenis yang boleh dilakukan secara home-based kerana ia lebih sesuai untuk orang yang berkeluarga, samada oleh lelaki ataupun wanita.

5- Bisnes online 
Mungkin sebenarnya tidak ada bisnes part time yang tak guna cara online. Setiap hari pasti ada saja produk baru yang keluar, dan ejen part time memang diperlukan untuk memasarkan produk- produk tersebut. Pemasaran secara online adalah yang paling menjimatkan masa dan tenaga, terutamanya jika kita hanya ada 2-3 jam sehari sahaja untuk bisnes.

Anda mahu luangkan masa untuk belajar dan memahami bagaimana bisnes part time secara online boleh mendatangkan hasil yang lumayan? Mungkin BENGKEL BLOGGING ini boleh membantu anda.

5 aktiviti yang bawa untung kepada pemilik bisnes sambilan

Saya ada membaca buku Robert T. Kiyosaki tentang strategi buat side business bagi golongan yang masih bekerja tetap. Kata Kiyosaki, tidak wajar untuk kita menyelit- nyelit kerja side business semasa sedang bekerja, kerana ia tidak membantu produktiviti kedua- dua bidang. Bermakna, kita sukar untuk fokus bekerja, dan kita tidak boleh buat yang terbaik untuk side business. Ini bukan cara yang bijak untuk mengembang side business.

Kiyosaki mencadangkan supaya kita berkorban waktu rehat dan waktu tidur selepas habis bekerja di pejabat. Mustahil untuk kita maju dan berjaya jika tidak mampu untuk berkorban waktu rehat katanya.

Saya mengalami sendiri apa yang dikatakan oleh Kiyosaki tentang berkorban waktu rehat semasa saya masih lagi melakukan bisnes secara sambilan. Berjaga lewat malam, dan kemudiannya bangun awal pagi telah menjadi rutin.

Namun begitu, pada pendapat saya, apabila kita memilih untuk berkorban waktu rehat, sewajarnya kita perlu meneliti aktiviti- aktiviti kerja yang kita susun itu adalah berbentuk “income generating activities”. Jika tidak, sia- sia saja kita penat berjaga malam, tak cukup rehat, namun akhirnya tiada pulangan yang kita inginkan.

Saya senaraikan beberapa bentuk “income generating activities” yang perlu diambil kira, seandainya kita mahu berkorban untuk side business kita. Jangan buat kerja sia- sia ya!

BLOG POST-2

1- Membaca 
Aktiviti ini tidak begitu popular di kalangan orang bisnes, apatah lagi bisnes sambilan, kerana ramai tidak nampak keperluannya. Namun begitu, ,untuk bersaing, membaca banyak membantu kita dalam mengeluarkan idea -idea baru untuk dicuba. Tidak terhad kepada buku- buku bercetak, kita boleh membaca di website- website, meneliti pengalaman orang lain boleh membantu bisnes kita berkembang.

2- Berbincang
Untuk bertahan melakukan bisnes secara sambilan, saya pegang kepada keperluan untuk adanya rakan- rakan yang boleh dibawa berbincang. Saya telah melalui fasa di mana saya leka berkawan- kawan dalam bisnes, tetapi tidak banyak menyumbang kepada perbincangan yang penting, yang boleh dikategorikan sebagai “income generating activities”.  Jika mahu berbincang, pastikan ia berhasil dalam memberi idea dan aktiviti baru yang boleh menjana keuntungan.

3- Mencuba aktiviti baru
Dalam urusan bisnes, kita tidak boleh menunggu lama untuk mencuba sesuatu idea. Lebih lama kita peram idea, lebih lambat untuk kita ketahui samada ia boleh berhasil atau sebaliknya. Lebih cepat kita cuba, jika gagal, lebih cepat untuk kita cuba yang lain pula. Tentu kita biasa mendengar orang berkata, “Saya nak cuba buat ini, ini, ini” tapi tak pula dia memulakannya. Akhirnya tidak dapat untuk kita menentukan samada idea baru itu boleh menghasilkan keuntungan ataupun tidak.

4- Kumpul dan kemaskini database
Apabila kita sudah mula ada pelanggan, maka sudah sampai masanya untuk kita ada aktiviti mengemaskini database pelanggan. Saya percaya kepada aktiviti mengemaskini banyak membantu fikiran dan kerja menjadi lebih tersusun. Apabila database sudah kemas, mudah untuk kita menyusun perancangan untuk follow up, bertanya khabar, menambah bilangan pelanggan, dan mencari jalan untuk sentiasa berada di dalam “radar pelanggan”.

5- Kongsi cerita bisnes 
Trend masa kini di media sosial banyak menguntungkan pemilik bisnes sambilan yang bijak membuka cerita mereka untuk ditatap dan dikongsi oleh orang lain. Teknik bercerita untuk bisnes kini sangat popular bagi membolehkan kita menerjah masuk ke dalam kelompok dan golongan baru yang boleh menjadi bakal pelanggan atau business partner. Gunakan masa sebaiknya untuk merangka cerita, berlatih cara yang betul untuk bercerita, kerana ini juga kunci utama yang boleh membawa keuntungan kepada bisnes kita.

Apa yang penting, 2 jam atau 12 jam kita peruntukkan untuk berkorban masa demi bisnes sambilan, usahlah disia- siakan. Peruntukkanlah masa hanya untuk aktiviti yang boleh mendatangkan hasil sahaja.

Mengapa posting bisnes saya di Facebook tiada sambutan?

Sekarang ni sejak Facebook ada pilihan “See your memories” adakalanya saya tergelak seorang diri. Terutama bila tengok posting saya di awal penglibatan dalam bisnes secara online. Saya terfikir, entah berapa ramai la kawan- kawan dah unfollow atau unfriend saya agaknya dek kerana bisnes di Facebook.

Saya bukanlah sifu apa- apa online marketing, tetapi 5 perkara yang saya senaraikan di bawah ini mungkin antara sebab mengapa posting bisnes kita tiada sambutan. Dan ini memang kesilapan- kesilapan saya sendiri.

1- Semuanya “saya, saya, saya”
Posting tentang diri sendiri (samada diri tu lah yang paling best, atau paling malang) sukar untuk mendapat sambutan atau engagement kerana ia buat kawan- kawan dalam keadaan serba salah. Nak puji ke, nak setuju ke, nak bantah ke. Akhirnya pandang sepi saja lah posting tu, terus skrol ke bawah laju- laju. Mungkin boleh dapat 1-2 Likes, tapi setakat itu saja lah. Dan ada juga kawan- kawan yang memang dah tak suka baca posting narsistik kita tu. Memanglah akaun Facebook tu kita punya, tapi kalau nak berniaga, mesti fikir panjang untuk tingkatkan engagement, supaya orang boleh komen, atau share posting kita.

2- Semuanya “produk saya paling best”
Sudah tentu kita tahu produk yang kita jual tu paling bagus. Tapi tak perlu canang, sampai tahap merendah- rendahkan pula produk orang lain. Semasa saya mengikuti training untuk jadi certified product advisor, kami dinasihati supaya tidak membuat perbandingan ketika mempromosi produk. Kerana lambat- laun pasti ada produk yang setanding atau yang lebih baik daripada kita. Lebih baik kita fokus kepada cara bagaimana produk kita dapat menyelesaikan masalah orang lain.

3- Semuanya iklan, pagi hingga tengah malam
Posting yang tiada personaliti dan tidak original akan menyebabkan posting kita tidak popular. Lihat kembali posting, pagi ke malam, apa yang kita kongsi. Adakah ia mampu menarik minat orang untuk klik Share, ataupun menaip komen- komen. Jika penuh dengan gambar produk, poster iklan dan promosi, tiada hubungan dan komunikasi dijalankan, seolah- olah kita buka kedai di dalam gua.

4- Semuanya bagus, untung, hebat
Memang tips yang biasa kita baca, untuk berniaga di Facebook ni kita kena positif sentiasa. Tak boleh mengeluh- ngeluh dan negatif. Memang betul. Tapi pada saya, perlu juga kita appear to be normal. Ada harinya kita penat, dan kita mahu jadi sebahagian daripada golongan orang penat, yang mana isu penat saja dah boleh menaikkan engagement posting kita. Dan ada caranya menulis perkara yang tidak berapa positif, tapi dengan tone atau nada yang lebih selesa dibaca oleh orang lain.

5- Semuanya post motivasi
Kenapa? Tak bagus ke post motivasi? Sudah tentulah bagus. Tetapi mesti ada follower yang tertanya- tanya, eh dia ni sebenarnya bisnes apa? Sampai orang lupa atau dah tak tahu kita buat bisnes ke tidak sebenarnya. Sebab itu ada kawan- kawan yang jadi tak seronok dengan kita sebab sejak kita buat bisnes, tiba- tiba kita lebih hebat dari pakar motivasi sendiri. Dan lagi parah kalau kita rasa orang lain tak se-motivasi kita. Memang bermasalah nanti nak dapatkan kepercayaan dan minat orang untuk jadi customer kita.

Isu modal untuk mula bisnes part- time

Pesan orang- orang yang lebih berpengalaman, nak keluar modal berniaga, jangan sampai terbakar tangan. Jangan sekali- kali pinjam duit bank, apatah lagi pinjam duit kawan- kawan dan saudara mara. Yang penting, biar duit sendiri, dan biarlah jumlahnya kecil.

Tetapi, modal rendah tu juga subjektif. Berapa rendah yang dikatakan rendah? Bawah 5 ribu ringgit? Bawah 1 ribu ringgit? Bawah 1 ratus ringgit?

Jika anda tanya saya, saya tidak ada jumlah yang tetap untuk saya katakan ya, ini jumlah yang wajar untuk mulakan bisnes part time. Keperluan bisnes yang kita nak ceburi itu berbeza- beza. Oleh kerana kita yang perlu buat keputusan, maka kita lah perlu buat banyak kajian dan bertanya kepada yang lebih arif.

Bagi saya, kalau RM100 pun belum ada untuk mulakan bisnes, bermakna, memang anda perlukan bisnes part time. Kalau RM100 pun berpeluh nak korek untuk buat modal, memang urgent sangat lah tu perlukan duit. Jadi, bergeraklah, carilah jalan untuk ada modal.

Dan kalau anda rajin dan buat sedikit kajian, ada banyak peluang bisnes yang boleh terus mula TANPA MODAL. Saya sendiri mulakan bisnes tanpa modal, malah secara tak sengaja. Nah, lepas dah buat kajian, rupanya guna air liur saja. Rekomen orang untuk guna dan beli produk adalah cara terpantas untuk start bisnes part time secara kecil kecilan. Dan jika lebih proaktif, ada juga peluang untuk bukan saja mula bisnes, malah dapat pula produk percuma. Itu kena carilah jalannya dulu. Tak ada benda senang di dunia ni kan?

 

8 perkara yang part-timers mahu dalam bisnes

  1. Part- timers, mereka mahu ada bisnes sendiri, tetapi juga mahu ada kerjaya tetap. Walaupun ramai merungut pada hari Isnin, ataupun hari- hari merungut, tapi majoriti orang tak mahu tinggalkan pekerjaan yang sedia ada. Apatah lagi kalau dah bertahun- tahun bina kerjaya dan skil, sayanglah nak berhenti kerja betul tak?
  2. Part- timers, mereka mahu ada extra cash, untuk hobi dan minat sampingan. Kalau ada extra cash, tengah bulan pulak tu, boleh la merasa beli apa yang diidamkan, tanpa rasa bersalah guna duit gaji. Belanja rumah pun tak terganggu.
  3. Part- timers, mereka mahu ada extra cash, untuk tambah tabungan dan pelaburan. Jenis yang berdisiplin macam ni paling enjoy buat part time. Kalau dapat sikit, mereka simpan sikit. Dapat banyak simpan banyak. Kalau sebulan boleh buat 100 ringgit, setahun dah 1200 ringgit. Orang yang menabung dan melabur mesti appreciate jumlah sebegini walaupun nampak kecil saja.
  4. Part- timers, yang mahu multiple streams of income, tak mahu tunggu satu sumber saja. Walaupun gaji besar 5 angka sebulan, tapi kalau ada sumber lain yang boleh add on, takkan nak tolak betul tak? Walaupun masuk 100 ringgit, mesti ambil punya. Duit kot!
  5. Part- timers, mereka mahu guna social media untuk tambah income. Ini cara paling mudah sebab semua orang pun on Facebook, Instagram. Dan work force hari ini, memang heavy users untuk platform social media. Kalau tengok Facebook, tengok kawan- kawan ada bisnes tepi, teringin lah juga kan.
  6. Part- timers, mereka mahu semua urusan bisnes boleh dibuat secara ONLINE. Part- timers tak ada banyak masa nak ke sana sini. Waktu kerja 9-6 hari- hari, nak buat bisnes yang kena pergi sana sini ambil barang, pos barang, bungkus barang, memang agak sukar. Jadi kalau ada bisnes yang semua boleh online seperti order dan delivery boleh dibuat online, kan senang!
  7. Part- timers, mereka mahu spend 2-3 jam saja sehari untuk bisnes. Kalau mahu yang cuma 2-3 jam sehari, kena cari bisnes yang dah ada sistem. Sebab yang part- timers ada komitmen kerja dan keluarga. Kalau kena spend 5-6 jam sehari, memang tak sempat. Sistem yang ringkas, yang mudah ditiru boleh membantu part- timers buat kerja bisnes tanpa mengabaikan hal- hal lain.
  8. Part- timers, mereka mahu gaya bisnes yang fleksibel, boleh dijalankan di mana saja. Semua orang mahu bisnes di hujung jari. Part- timers dah tak ada tenaga nak buka kedai pula di sebelah malam. Kalau boleh sambil baring nak promote bisnes, nak ambil order dan nak terima income. Dan kena lah cari bisnes yang boleh dibuat di mana- mana, asalkan ada internet.

Bagaimana mengekalkan momentum apabila bebas bekerja di rumah?

Pada pendapat saya, ada 3 perkara penting yang anda perlu tahu untuk mengekalkan momentum apabila sudah bebas bekerja di rumah tanpa pengawasan orang yang digelar BOS, iaitu:

1- Mempunyai matlamat yang jelas
Saya suka buat matlamat jangka panjang dan jangka pendek. Target jangka pendek biasa membuatkan saya lebih tekun, kerana saya tak sabar nak melihat results. Apabila saya capai target jangka pendek, saya tahu saya semakin hampir untuk mencapai target jangka panjang saya.

2- Buat to-do-list setiap hari
Ini adalah kegemaran saya, iaitu senarai tasks harian yang perlu saya selesaikan. Tidak perlu senarai panjang berjela, cukup 3-5 perkara yang paling penting dan paling urgent. Bila ada senarai begini, dan kita berjaya siapkan dalam masa sehari, kita akan jadi lebih bersemangat kerana ada pencapaian harian. Lama- lama kita akan membentuk tabiat yang baik.

3- Ada sparring partner dan kumpulan
Biasanya bila kita buat perancangan seorang diri, kita sering mengelat. Ada masa kita tekun, ada masa kita culas. Kalau kita ada partner atau group yang boleh beri peringatan sesama sendiri, lebih mudah untuk kita mengekalkan momentum. Setiap orang ada cabaran masing- masing, dan ini boleh dijadikan panduan bersama dalam satu kumpulan.

Kuasa tindakan akan menolak kita untuk sampai ke matlamat yang kita idamkan. Kita tidak perlu bertindak besar- besaran setiap hari, tetapi cukuplah dengan tindakan kecil- kecilan tetapi berpanjangan. Istiqomah adalah cabaran terbesar dalam kita mencapai impian dan matlamat, tidak kira samada dalam bisnes, pelajaran, ataupun kehidupan kita secara amnya.

Teknik layan customer dengan pro walaupun home business saja

Pernah tak, time tu kita tengah busy gila, ataupun kalau macam saya, bisnes di rumah, time customer nak tanya tu la, anak pun nak tanya macam- macam, nak menyusu la, pampers kena tukar la. Huh, kalau dijawab juga WhatsApp tu mau la ejaan berterabur, jawab pendek- pendek. Bila baca balik macam acuh tak acuh je. Susah la nak close deal jawabnya.

Saya buat dua cara ni:

1- Bila nampak ada WhatsApp baru, saya tak buka terus. Biar dulu supaya tak ada la blue tick tu. Nanti dah sesuai masa, semua dah tenang, baru buka dan baca, terus reply.

2- Balas sebaris dengan padat.
“Salam puan (atau nama dia kalau dah kenal), boleh tak saya reply dengan info lengkap dalam masa 10 minit lagi? Terima kasih banyak- banyak, saya kena setelkan hal sikit je ni dalam 10 minit je”

Lebih kurang gitu. Lagi pantas kalau dah siap template, tampal je terus.

Saya pun kalau deal dengan seller online, bila dijawab pendek- pendek tu, saya anggap la dia tengah busy. Walaupun ada jugak la hilang selera nak membeli tu, tapi kita faham la home business punya cabaran nak menjawab soalan customer sambil jaga anak.

10 tips guna bahan pencuci di rumah

31- Baca label pada bahan pencuci. Kenalpasti bahan yang menyebabkan kulit anda berasa tidak selesa sebelum ini.

2- Go green. Pilih bahan pencuci yang mesra alam, tidak mengandungi bahan kimia.

3- Guna bahan semulajadi seperti cuka dan baking soda untuk mencuci.

4- Bahan pencuci yang lebih “berkuasa” bermakna lebih berbahaya. Jadi ia perlu disimpan rapi supaya tiada tumpahan atau resapan atau diambil oleh kanak- kanak.

5- Pakai sarung tangan, dan penutup muka jika perlu.

6- Bersihkan diri dengan sempurna selepas melakukan kerja- kerja mencuci. Bahan- bahan berbahaya mungkin melekat pada baju dan tubuh anda dan meresap ke dalam tubuh.

7- Buka tingkap sekiranya sedang menggunakan produk pencuci yang mengandungi bahan kimia.

8- Lagi wangi sesuatu produk pencuci, lagi tinggi bahan kimia yang terdapat di dalamnya.

9- Sabun anti- bakteria menyebabkan bakteria menjadi lebih kuat dan tahan lasak.

10- Pilih pewangi rumah semulajadi seperti daun pandan, atau bunga- bunga yang dikeringkan menjadi potpourri.

10 sebab saya serik guna service cleaner!

1- Bila kita booking, company akan hantar 2 orang. Yang tak best, kadang- kadang team 2 orang ni, sorang lembab, sorang laju. Sorang teliti, sorang cincai. Next week booking lagi, lain pulak jenisnya. Kita tak boleh request team yang kita suka sebab mungkin diaorang dah ada assignment rumah orang lain.

2- Ada pulak yang datang, bagitau dia gayat nak panjat tangga, cuci kipas ceiling. Eh habis dah bayar ni, sapa nak lap kipas tu? Pasrah je lah suruh buat kerja lain yang tak gayat.

3- Cuci bilik air ke siram air atas lantai bilik air je? Bilik air basah lenjun, tapi daki masih bersisa haha. Propa sangat. End up bila cleaner balik, kita sambung sental.

4- Harassment suruh kita booking dia tanpa guna company. Yang ni memang serik. Dia call kita hari- hari. Buat cerita sedih, tak cukup makan etc. Nak apply jadi daily cleaner rumah kita. Jaga baby pun sanggup dia kata. Next week nampak dia bergembira lepak kedai mamak elok je ada duit makan.

5- Kalau dapat jenis panjang tangan, company memang lepas tangan je. Melopong la barang hilang.

6- Duration mencuci tu 2 jam, siap ke tidak, habis je 2 jam, cleaner akan start packing dan balik. Tu yang jadi siram- siram je tu.

7- Ada yang datang tu rupanya sedang bermasam muka. Takde team work langsung, jadi kita pulak kena jadi mandur. Baru nak feeling jadi Mem, tetiba kita dalam bilik air memantau.

8- Mahal jugak tu kalau nak ambil every week, RM80 (rate tahun lepas). Kalau ambil sebulan sekali, dengan keadaan rumah sebulan tak cuci, memang tak cukup 2 jam (ni cerita extreme la, sebulan tak kemas haha). Baik kita je kemas, bayar diri sendiri.

9- Hujung minggu biasa kita sibuk nak kenduri, balik kg dll. Panggil cleaner pun tak tentu boleh datang time yang kita nak. Kita free pagi, dia boleh datang petang. Takkan jam 11 malam pulak nak panggil.

10- Kalau jenis cerewet, memang tak payah la. Cleaner balik, kita pun buat inspection sambil membebel. Duit dah bayar, hati sakit hahaha!

Ni pengalaman guna service cleaners pekerja asing (tokey pun orang asing berdasarkan ejaan di SMS hehe). Saya belum lagi cuba Maid Easy yang semuanya Malaysians. Kalau ada review bagus Maid Easy boleh la kita cuba. Sapa dah cuba Maid Easy atau yang lain- lain? Best tak?

botol get clean