Hormon Kortisol Punca Ketagih Gula Menjadi- Jadi?

Selama hampir dua tahun saya membimbing rakan- rakan yang mahu bebas daripada masalah ketagihan dan kemaruk gula, saya seringkali mendengar mereka mengeluh, “Terlalu banyak kerja di pejabat, saya stress, rasa nak makan macam- macam” “Bila dekat period je, saya tak boleh kawal kemaruk nak makan makanan manis- manis” “Penat lah minggu ni, anak- anak tak … [Read more…]

Supplement vs Real Food, Apa Bezanya?

Saya biasa ditanya, “Apa beza makan real food dengan supplement, kalau betul nak benefit for body?” Saya percaya, kalau kita berdisiplin dengan real food, mungkin kita tak perlu ambil supplement dengan banyak. Saya kata “mungkin” sebab ada satu benda yang saya rasa penting untuk kita consider antara REAL FOOD VS SUPPLEMENT. Ini antara point penting … [Read more…]

5 Sebab Bersenam Bantu Kawal Ketagih Gula

Sudah dua minggu saya memulakan rutin bersenam – di rumah, pergi gym dan brisk walking, satu rutin baru yang agak mencabar untuk saya lakukan setiap hari, kerana sudah lama saya tidak bersenam dengan konsisten. Untuk memberikan saya lebih motivasi dan memberi “makna” dalam usaha saya untuk bersenam, saya menetapkan pemikiran saya bahawa bersenam ini dapat … [Read more…]