Blog ini berkongsi tips dan panduan memulakan gaya hidup bekerja dari rumah sebagai satu alternatif yang menguntungkan.

September 5, 2016

Kelebihan dan cabaran bisnes dari rumah

Impian untuk duduk di rumah sambil membesarkan anak- anak, adalah impian popular ramai wanita, namun ramai yang tidak buat keputusan ini disebabkan oleh kekangan ekonomi keluarga. Yang menariknya, cabaran ini disambut oleh segolongan wanita yang mengambil jalan tengah iaitu dengan membina bisnes di rumah tanpa perlu mengorbankan pendapatan bagi membantu keluarga. Antara pilihan popular di kalangan wanita […]

Continue reading
August 17, 2016

4 Karektor Wanita Yang Bekerja Dari Rumah

Saban hari semakin ramai wanita memulakan perniagaan kecil- kecilan dari rumah. Antara pilihan yang popular ialah menjual makanan, pakaian, barangan kraf, menjadi pengedar produk syarikat lain, atau menjadi ejen kepada jenama – jenama orang lain. Jika dilihat trend perniagaan online, boleh dianggap sesiapa sahaja boleh memulakan apa- apa perniagaan mereka di rumah, samada suri rumah […]

Continue reading

Ciri- ciri bisnes part time yang berbaloi

Tren memiliki bisnes part time kini bukan lagi sekadar mencari pendapatan tambahan, malah boleh menjana keuntungan yang sangat lumayan. Malah, bisnes part time mempunyai risiko yang rendah berbanding memulakan bisnes secara sepenuh masa, dan yang paling penting, tiada kebimbangan kehilangan pendapatan sekiranya bisnes yang dicuba tidak menjadi. Walaupun risikonya rendah, ia tidak bermakna kita tidak […]

Continue reading

5 aktiviti yang bawa untung kepada pemilik bisnes sambilan

Saya ada membaca buku Robert T. Kiyosaki tentang strategi buat side business bagi golongan yang masih bekerja tetap. Kata Kiyosaki, tidak wajar untuk kita menyelit- nyelit kerja side business semasa sedang bekerja, kerana ia tidak membantu produktiviti kedua- dua bidang. Bermakna, kita sukar untuk fokus bekerja, dan kita tidak boleh buat yang terbaik untuk side […]

Continue reading

Mengapa posting bisnes saya di Facebook tiada sambutan?

Sekarang ni sejak Facebook ada pilihan “See your memories” adakalanya saya tergelak seorang diri. Terutama bila tengok posting saya di awal penglibatan dalam bisnes secara online. Saya terfikir, entah berapa ramai la kawan- kawan dah unfollow atau unfriend saya agaknya dek kerana bisnes di Facebook. Saya bukanlah sifu apa- apa online marketing, tetapi 5 perkara […]

Continue reading

Isu modal untuk mula bisnes part- time

Pesan orang- orang yang lebih berpengalaman, nak keluar modal berniaga, jangan sampai terbakar tangan. Jangan sekali- kali pinjam duit bank, apatah lagi pinjam duit kawan- kawan dan saudara mara. Yang penting, biar duit sendiri, dan biarlah jumlahnya kecil. Tetapi, modal rendah tu juga subjektif. Berapa rendah yang dikatakan rendah? Bawah 5 ribu ringgit? Bawah 1 […]

Continue reading
March 29, 2016

8 perkara yang part-timers mahu dalam bisnes

Part- timers, mereka mahu ada bisnes sendiri, tetapi juga mahu ada kerjaya tetap. Walaupun ramai merungut pada hari Isnin, ataupun hari- hari merungut, tapi majoriti orang tak mahu tinggalkan pekerjaan yang sedia ada. Apatah lagi kalau dah bertahun- tahun bina kerjaya dan skil, sayanglah nak berhenti kerja betul tak? Part- timers, mereka mahu ada extra […]

Continue reading
September 28, 2015

Tips “Jual Diri”

Assalamualaikum semua 🙂 Saya nak berkongsi tips yang saya kumpul berdasarkan satu artikel yang saya baca ni. Mudah- mudahan bagi faedah kepada anda semua, In Sha Allah. Artikel: On Selling Yourself 1- CONFIDENT – mesti tau apa yang kita cakap, apa yang kita buat. Kalau tak tau, mengaku tak tau, belajar dan terus belajar. Lagi banyak […]

Continue reading