Category Archives for "Bisnes"

March 30, 2016

Isu modal untuk mula bisnes part- time

Pesan orang- orang yang lebih berpengalaman, nak keluar modal berniaga, jangan sampai terbakar tangan. Jangan sekali- kali pinjam duit bank, apatah lagi pinjam duit kawan- kawan dan saudara mara. Yang penting, biar duit sendiri, dan biarlah jumlahnya kecil. Tetapi, modal rendah tu juga subjektif. Berapa rendah yang dikatakan rendah? Bawah 5 ribu ringgit? Bawah 1 […]

Continue reading
March 29, 2016

8 perkara yang part-timers mahu dalam bisnes

Part- timers, mereka mahu ada bisnes sendiri, tetapi juga mahu ada kerjaya tetap. Walaupun ramai merungut pada hari Isnin, ataupun hari- hari merungut, tapi majoriti orang tak mahu tinggalkan pekerjaan yang sedia ada. Apatah lagi kalau dah bertahun- tahun bina kerjaya dan skil, sayanglah nak berhenti kerja betul tak? Part- timers, mereka mahu ada extra […]

Continue reading
September 28, 2015

Tips “Jual Diri”

Assalamualaikum semua 🙂 Saya nak berkongsi tips yang saya kumpul berdasarkan satu artikel yang saya baca ni. Mudah- mudahan bagi faedah kepada anda semua, In Sha Allah. Artikel: On Selling Yourself 1- CONFIDENT – mesti tau apa yang kita cakap, apa yang kita buat. Kalau tak tau, mengaku tak tau, belajar dan terus belajar. Lagi banyak […]

Continue reading
July 8, 2015

9 Perkara Yang Orang Kaya Buat Setiap Hari

1- Orang kaya ADA MATLAMAT yang jelas dan TULIS matlamat mereka setiap hari 2- Orang kaya TULIS TO DO LIST setiap hari, dan mereka setelkan apa yang kena buat hari tu jugak 3- Orang kaya TAK TENGOK TV. Bukan sebab mereka ni tahan diri, tapi mereka ada benda lain lebih produktif boleh buat 4- Orang […]

Continue reading