Category Archives for "Business Opportunity"

May 8, 2017

Mengapa wanita lebih sesuai membina perniagaan jualan langsung?

Sekitar tahun 1984/ 85, pada satu petang ada sepasang suami isteri datang menziarah kami sekeluarga di rumah. Saya tidak pernah kenal pasangan ini, tetapi saya tahu mereka bukanlah saudara mara emak atau abah. Saya tidak pasti apa yang mereka bualkan dengan emak, tetapi di akhir kunjungan ringkas itu, emak bersetuju untuk berjumpa lagi, dalam masa seminggu lagi. Seminggu […]

Continue reading
September 5, 2016

Kelebihan dan cabaran bisnes dari rumah

Impian untuk duduk di rumah sambil membesarkan anak- anak, adalah impian popular ramai wanita, namun ramai yang tidak buat keputusan ini disebabkan oleh kekangan ekonomi keluarga. Yang menariknya, cabaran ini disambut oleh segolongan wanita yang mengambil jalan tengah iaitu dengan membina bisnes di rumah tanpa perlu mengorbankan pendapatan bagi membantu keluarga. Antara pilihan popular di kalangan wanita […]

Continue reading

Ciri- ciri bisnes part time yang berbaloi

Tren memiliki bisnes part time kini bukan lagi sekadar mencari pendapatan tambahan, malah boleh menjana keuntungan yang sangat lumayan. Malah, bisnes part time mempunyai risiko yang rendah berbanding memulakan bisnes secara sepenuh masa, dan yang paling penting, tiada kebimbangan kehilangan pendapatan sekiranya bisnes yang dicuba tidak menjadi. Walaupun risikonya rendah, ia tidak bermakna kita tidak […]

Continue reading

5 aktiviti yang bawa untung kepada pemilik bisnes sambilan

Saya ada membaca buku Robert T. Kiyosaki tentang strategi buat side business bagi golongan yang masih bekerja tetap. Kata Kiyosaki, tidak wajar untuk kita menyelit- nyelit kerja side business semasa sedang bekerja, kerana ia tidak membantu produktiviti kedua- dua bidang. Bermakna, kita sukar untuk fokus bekerja, dan kita tidak boleh buat yang terbaik untuk side […]

Continue reading

Mengapa posting bisnes saya di Facebook tiada sambutan?

Sekarang ni sejak Facebook ada pilihan “See your memories” adakalanya saya tergelak seorang diri. Terutama bila tengok posting saya di awal penglibatan dalam bisnes secara online. Saya terfikir, entah berapa ramai la kawan- kawan dah unfollow atau unfriend saya agaknya dek kerana bisnes di Facebook. Saya bukanlah sifu apa- apa online marketing, tetapi 5 perkara […]

Continue reading

Isu modal untuk mula bisnes part- time

Pesan orang- orang yang lebih berpengalaman, nak keluar modal berniaga, jangan sampai terbakar tangan. Jangan sekali- kali pinjam duit bank, apatah lagi pinjam duit kawan- kawan dan saudara mara. Yang penting, biar duit sendiri, dan biarlah jumlahnya kecil. Tetapi, modal rendah tu juga subjektif. Berapa rendah yang dikatakan rendah? Bawah 5 ribu ringgit? Bawah 1 […]

Continue reading
March 29, 2016

8 perkara yang part-timers mahu dalam bisnes

Part- timers, mereka mahu ada bisnes sendiri, tetapi juga mahu ada kerjaya tetap. Walaupun ramai merungut pada hari Isnin, ataupun hari- hari merungut, tapi majoriti orang tak mahu tinggalkan pekerjaan yang sedia ada. Apatah lagi kalau dah bertahun- tahun bina kerjaya dan skil, sayanglah nak berhenti kerja betul tak? Part- timers, mereka mahu ada extra […]

Continue reading