Mengenali Penyakit Gout Bersama Dr. Hilmi Abdullah, KPJ Pahang Specialist Hospital

Semalam saya ajak kawan- kawan menonton Live bersama DrHilmi Abdullah yang memberi penerangan tentang penyakit gout di page KPJ Pahang Specialist Hospital . Saya susun nota berikut berpandukan apa yang saya dengar dalam sesi Live tersebut untuk sama- sama kita faham dan kongsi bersama keluarga. Semoga bermanfaat. 1- Penyakit gout adalah antara penyakit yang semakin ramai penghidap. Menurut Dr. … [Read more…]

Kesihatan Hati Dan Cara Menjaganya

Pengenalan Organ hati merupakan organ di dalam tubuh yang paling besar. Ia terletak di bahagian atas kanan abdomen, di bawah diaphragm dan di atas bahagian perut. Sebahagian kecil daripada organ hati ini memasuki ruang sebelah kiri abdomen juga. Kita tidak dapat merasai hati daripada luar kerana organ hati kita dilindungi oleh tulang rusuk. 10 Fungsi Organ … [Read more…]

Supplement vs Real Food, Apa Bezanya?

Saya biasa ditanya, “Apa beza makan real food dengan supplement, kalau betul nak benefit for body?” Saya percaya, kalau kita berdisiplin dengan real food, mungkin kita tak perlu ambil supplement dengan banyak. Saya kata “mungkin” sebab ada satu benda yang saya rasa penting untuk kita consider antara REAL FOOD VS SUPPLEMENT. Ini antara point penting … [Read more…]

Kenali CoQTrol Plus Jenama Shaklee

Sejak tahun lepas, pelbagai perkara saya fikirkan berkaitan dengan usia saya yang akan genap 40 tahun dalam bulan Oktober nanti. Antara yang jadi keutamaan semestinya kesihatan, amal ibadat dan ilmu baru. Kalau dulu memang tengok pun produk- produk berkaitan anti penuaan ni, tapi sekarang, memang toleh dua tiga kali lah. Bukan dibuat- buat, memang bila … [Read more…]

Rahsia Awet Muda Dengan Coenzyme Q10 Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Gambar hiasan : Phillipe Dumas, model Peranchis berusia 60 tahun.  Beberapa tahun lepas, saya pertama kali dengar tentang coenzyme Q10 apabila syarikat memperkenalkan satu produk bernama CoQ Health Plus. Saya perhatikan produk tersebut mendapat sambutan, tetapi hanya pada golongan tertentu, yang sememangnya sudah kenal dengan coenzyme Q10 kerana mereka pernah dinasihatkan oleh doktor untuk mengambil supplement ini. … [Read more…]