Mengapa Jus Buah Bukan Pilihan Yang Sihat?

Jus buah- buahan semestinya dipandang sebagai pilihan minuman sihat dan ini tidak menghairankan apabila kita sebut saja “buah- buahan” sememangnya kita akan terus mengaitkannya dengan gaya pemakanan sihat. Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa jus buah- buahan yang dijual ada kalanya lebih tinggi kandungan gula dan kalori daripada minuman ringan! Benarkah perisa jus buah … [Read more…]

Hormon Kortisol Punca Ketagih Gula Menjadi- Jadi?

Selama hampir dua tahun saya membimbing rakan- rakan yang mahu bebas daripada masalah ketagihan dan kemaruk gula, saya seringkali mendengar mereka mengeluh, “Terlalu banyak kerja di pejabat, saya stress, rasa nak makan macam- macam” “Bila dekat period je, saya tak boleh kawal kemaruk nak makan makanan manis- manis” “Penat lah minggu ni, anak- anak tak … [Read more…]

5 Sebab Bersenam Bantu Kawal Ketagih Gula

Sudah dua minggu saya memulakan rutin bersenam – di rumah, pergi gym dan brisk walking, satu rutin baru yang agak mencabar untuk saya lakukan setiap hari, kerana sudah lama saya tidak bersenam dengan konsisten. Untuk memberikan saya lebih motivasi dan memberi “makna” dalam usaha saya untuk bersenam, saya menetapkan pemikiran saya bahawa bersenam ini dapat … [Read more…]