Mengapa Jus Buah Bukan Pilihan Yang Sihat?

Jus buah- buahan semestinya dipandang sebagai pilihan minuman sihat dan ini tidak menghairankan apabila kita sebut saja “buah- buahan” sememangnya kita akan terus mengaitkannya dengan gaya pemakanan sihat. Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa jus buah- buahan yang dijual ada kalanya lebih tinggi kandungan gula dan kalori daripada minuman ringan! Benarkah perisa jus buah … [Read more…]

Kesihatan Hati Dan Cara Menjaganya

Pengenalan Organ hati merupakan organ di dalam tubuh yang paling besar. Ia terletak di bahagian atas kanan abdomen, di bawah diaphragm dan di atas bahagian perut. Sebahagian kecil daripada organ hati ini memasuki ruang sebelah kiri abdomen juga. Kita tidak dapat merasai hati daripada luar kerana organ hati kita dilindungi oleh tulang rusuk. 10 Fungsi Organ … [Read more…]

Hormon Kortisol Punca Ketagih Gula Menjadi- Jadi?

Selama hampir dua tahun saya membimbing rakan- rakan yang mahu bebas daripada masalah ketagihan dan kemaruk gula, saya seringkali mendengar mereka mengeluh, “Terlalu banyak kerja di pejabat, saya stress, rasa nak makan macam- macam” “Bila dekat period je, saya tak boleh kawal kemaruk nak makan makanan manis- manis” “Penat lah minggu ni, anak- anak tak … [Read more…]

Supplement vs Real Food, Apa Bezanya?

Saya biasa ditanya, “Apa beza makan real food dengan supplement, kalau betul nak benefit for body?” Saya percaya, kalau kita berdisiplin dengan real food, mungkin kita tak perlu ambil supplement dengan banyak. Saya kata “mungkin” sebab ada satu benda yang saya rasa penting untuk kita consider antara REAL FOOD VS SUPPLEMENT. Ini antara point penting … [Read more…]