Supplement vs Real Food, Apa Bezanya?

Saya biasa ditanya,

“Apa beza makan real food dengan supplement, kalau betul nak benefit for body?”

Saya percaya, kalau kita berdisiplin dengan real food, mungkin kita tak perlu ambil supplement dengan banyak.

Saya kata “mungkin” sebab ada satu benda yang saya rasa penting untuk kita consider antara REAL FOOD VS SUPPLEMENT.

Ini antara point penting yang saya fikir kita kena tahu.

🍇 Real food mungkin dapat atau tak dapat bagi jumlah vitamin dan mineral yang tepat untuk tubuh.

🍇 Katakan, kita makan anggur untuk vitamin C.

🍇 Dalam 100gram anggur, kita boleh dapat dalam 4mg vitamin C.

🍇 Jadi katakan kita memang nak 4mg je sehari (contoh la kan), kita makan 100gram anggur.

🍇 Tapi kita tak boleh tau, samada anggur kita makan hari ni, ada same amount of vitamin C dengan 100g anggur yang kita makan semalam.

🍇 Ada banyak faktor tentukan anggur yang kita makan tu berbeza- beza kualiti.

🍇 Ada yang organic, ada yang GMO, ada yang dituai dalam musim, ada di luar musim, menentukan kualiti anggur.

🍇 Bukan nak kata makan anggur tak bagus, dan kena makan supplement.

🍇 Tapi kena tau hasil alam semulajadi ni tak pernah seragam sama saja setiap hari. Itu yang istimewanya real food. Tak seragam.

🍇 Manusia guna sains dan teknologi hasilkan supplement untuk beri dose seragam yang cukup untuk tubuh.

🍇 Bahan dari alam semulajadi diekstrak supaya boleh beri jumlah yang tepat bersesuaian dengan keperuan tubuh, ikut usia, ikut jantina, ikut keperluan semasa.

🍇 TAPI ni saya cerita untuk supplement yang natural, and plant based lah. Yang ada campuran bahan terlarang, ditambah gula, ada pemanis tiruan, itu tak termasuk lah yer.

Saya amalkan Shaklee since 2011 sebab selain plant based, saya tau plants yang digunakan disaring ketat supaya tidak ada contamination, tak guna racun serangga, dan non- GMO.

Semoga perkongsian saya bermanfaat.

Facebook Comments

Please Login to Comment.